известия
съобщения
АвтоБОТ
myve logo Промоции Локация

2024 f1 Dutch Grand Prix: какво да очакваме след лятната пауза

Екип MyVe
Екип MyVe
21:56 | 23.08.2024
Време за четене: 03:42 мин.
2024 f1 Dutch Grand Prix: какво да очакваме след лятната пауза

2024 Формула 1 сезон се завръща след лятната пауза

Гран При на Нидерландия отбелязва 15-ия кръг на сезона

След три-седмична лятна пауза, Световният шампионат по Формула 1 за 2024 г. продължава този уикенд с 15-ия кръг – Гран При на Нидерландия.

Състезанието отново се провежда на историческия Circuit Zandvoort, разположен сред дюните на северното крайбрежие на Нидерландия. Гран При на Нидерландия се завърна в календара на Формула 1 през 2021 г. след повече от три десетилетия и бързо стана хит, особено заради сложната природа на Circuit Zandvoort. Пистата е популярна със значителните си промени в височината и наклонените завои, които добавят към зрелището.

Сложността на Circuit Zandvoort

Пистата се отличава със средно до високо ниво на аеродинамично притискане и е една от най-късите в календара, с дължина само 4,25 км. Тесният и извиващ се характер на пистата прави изпреварванията трудни, което означава, че доброто представяне в квалификациите е от решаващо значение.

Правите не са дълги, което позволява на силовите агрегати да си починат. Много от завоите са плавни, което улеснява гумите в сравнение с други трасета. Pirelli е номинирал най-твърдите си смеси за състезанието – C1, C2 и C3.

Метеорологични условия и предизвикателства

Един от проблемите, които трябва да се следят, са силните крайбрежни ветрове, които могат да нарушат управлението на автомобилите и да покрият пистата с пясък от съседните дюни, създавайки проблеми със сцеплението.

Текущата метеорологична прогноза предвижда дъжд по време на квалификациите в събота и хубаво време за състезанието в неделя.

Водещи в шампионата

Влизайки в уикенда, пилотът на Red Bull Racing Макс Верстапен води в класирането на пилотите за 2024 г. с 277 точки. Ландо Норис от McLaren е на второ място с 199 точки, а Шарл Льоклер от Ferrari е трети със 177 точки. В класирането на конструкторите, Red Bull води с 408 точки, следван от McLaren с 366 точки и Ferrari с 345 точки.

Промени в екипа на Alpine

Преди състезанието, Alpine обяви, че настоящият резервен пилот Джак Дуън, син на легендата на мотоциклетните състезания Мик Дуън, ще кара за отбора през 2025 г., заменяйки Естебан Окон. Дуън ще се присъедини към настоящия пилот на Alpine Пиер Гасли. Окон ще остане във Формула 1; през юли той обяви сделка с американския отбор Haas.

Дуън е първият пилот, който преминава от новата програма за развитие на пилоти на Alpine към състезателна позиция в отбора. Той е изключително успешен пилот, завършил трети в миналогодишния сезон на Формула 2 с три победи и станал вицешампион в сезон 2021 на Формула 3. Той също така е работил с новия директор на отбора на Alpine, Оливър Оукс, по време на азиатски сезон на Формула 3.

Последвайте Myve в Google Новини за още актуални публикации!

Myve google news
Споделете статията в: