известия
съобщения
АвтоБОТ
myve logo Промоции Локация

2026 Hyundai Nexo: второ поколение водороден кросоувър на хоризонта

Екип MyVe
Екип MyVe
18:24 | 23.09.2024
Време за четене: 03:00 мин.
2026 Hyundai Nexo: второ поколение водороден кросоувър на хоризонта

Hyundai представя нов модел Nexo с водородна горивна клетка през 2025 г.

Hyundai подготвя ново поколение на своя Nexo, което ще дебютира през 2025 г. Новият модел вероятно ще има по-мощна задвижваща система в сравнение с текущия Nexo.

Ангажимент към водородните технологии

Hyundai остава ангажиран с развитието на водородни задвижващи системи, технология, която разработва вече почти три десетилетия. Инженерите на компанията тестват прототипи за второ поколение Nexo с водородна горивна клетка.

Очаквания за новия модел

Текущият Nexo беше лансиран през 2018 г. като модел за 2019 г. в САЩ. Преработеният модел ще се появи догодина и вероятно ще бъде модел за 2026 г. в САЩ. Дизайнът на новия Nexo е радикално различен от текущия, като се заменят плавните линии с по-квадратна форма, подобна на редизайна на Hyundai Santa Fe.

Подобрения в задвижването

Няма много детайли за новата задвижваща система, но се очаква подобрение спрямо текущия модел. Настоящият Nexo разполага с един електромотор с мощност от 161 к.с., който черпи енергия от водородна горивна клетка и батерия с капацитет 1.6 kWh. Горивната клетка генерира около 127 к.с., а батерията може да добави допълнителни 53 к.с. при високо натоварване.

По-голям пробег

EPA-оценката за пробег на текущия Nexo е 612 км с едно зареждане на водород (до 6.35 кг може да се съхранява), но новото поколение се очаква да предостави пробег до 805 км, вероятно с помощта на по-голяма батерия.

Бъдещето на водородните автомобили

Hyundai разработва водородни задвижващи системи вече почти три десетилетия и няма намерение да се отказва от технологията, въпреки слабия интерес и липсата на инфраструктура за зареждане. Освен текущия Nexo, Hyundai предлага и водородни полу-ремаркета и се говори, че подготвя водороден спортен автомобил, базиран на концепцията N Vision 74 от 2022 г.

Сътрудничество с други производители

През септември Hyundai подписа споразумение с General Motors за изследване на възможностите за сътрудничество в различни области, включително водородни технологии. Toyota и BMW също планират нови водородни автомобили, като Toyota предлага Mirai, а BMW ще има водороден автомобил на пазара до 2028 г. Honda предлага своя CR-V с водородна задвижваща система.

Последвайте Myve в Google Новини за още актуални публикации!

Myve google news
Споделете статията в: