известия
съобщения
АвтоБОТ
myve logo Промоции Локация

2025 DS 8 Crossback: флагмански електрически кросоувър

Екип MyVe
Екип MyVe
22:29 | 21.08.2024
Време за четене: 02:45 мин.
2025 DS 8 Crossback: флагмански електрически кросоувър

Френската марка DS ще пуска само електрически и хибридни автомобили от 2025 г.

Френският луксозен бранд DS, част от групата Stellantis, планира да пуска изключително електрически и плъгин-хибридни автомобили от 2025 г. Среден клас кросоувър ще отбележи началото на тази трансформация.

Нов DS 8 Crossback ще бъде първият модел

Очаква се кросоувърът да носи името DS 8 Crossback, и прототип на модела вече е забелязан. Името Crossback е запазено за кросоувърите на DS.

Дизайн и платформа

Формата на автомобила наподобява по-скоро висок седан с бързо спускащ се покрив, отколкото конвенционален кросоувър. Този дизайн може да увеличи привлекателността му в Китай, където седаните все още се продават добре. DS вече предлага среден клас седан като флагман там, известен като DS 9. Новият модел може в крайна сметка да замени DS 9, който е на пазара от 2020 г.

Технически характеристики

Дизайнът на новия автомобил е предварително показан с концепцията DS Aero Sport Lounge от 2020 г. Тогавашният изпълнителен директор на DS, Беатрис Фуше, заяви, че дизайна на концепцията предвещава бъдещето на марката и намекна, че работата по такъв модел вече е на напреднал етап.

Новият автомобил ще използва платформата STLA Medium на Stellantis, която е предназначена за електрически и плъгин-хибридни автомобили. Платформата дебютира миналата година в компактния кросоувър Peugeot 3008.

Двигатели и батерии

Електрическите автомобили, базирани на платформата STLA Medium, предлагат предно или задвижване на всички колела, като последното се постига чрез електрически мотор на всяка ос. Платформата е проектирана да побира батерии с използваем капацитет до 98 kWh и да предлага мощност до 382 к.с. Все още не е ясно колко конски сили ще има кросоувърът.

Прогнози за дебют и производство

Очаква се дебютът на кросоувъра да бъде в началото на 2025 г. Производството вероятно ще се осъществява в завода на Stellantis в Мелфи, Италия.

Въпреки че няма планове за въвеждане на DS в САЩ, някои от спецификациите и технологиите на кросоувъра може да бъдат споделени с електрически автомобили, базирани на платформата STLA Medium, които в крайна сметка ще се продават там.

Последвайте Myve в Google Новини за още актуални публикации!

Myve google news
Споделете статията в: