известия
съобщения
АвтоБОТ
myve logo Промоции Локация

2024 F1 Италианско Гран При: нови пилоти се присъединяват към състезанието

Екип MyVe
Екип MyVe
23:26 | 30.08.2024
Време за четене: 03:35 мин.
2024 F1 Италианско Гран При: нови пилоти се присъединяват към състезанието

Сезон 2024 на Формула 1 продължава с кръг 16

Битката за Световното първенство на Формула 1 за 2024 г. продължава този уикенд с кръг 16 – Голямата награда на Италия.

Историческо състезание в Монца

Състезанието се провежда на Автодромо Национале Монца, разположен близо до Милано. Трасето е известно като "Храмът на скоростта", защото максималните скорости редовно надвишават 350 км/ч. Тази година цялото трасе е преасфалтирано и са инсталирани нови бордюри, което може да даде на пилотите възможност да поддържат по-висока скорост в някои завои.

Значение и история на състезанието

Голямата награда на Италия, подобно на тази на Великобритания, е част от календара на Формула 1 от първия сезон през 1950 г. Състезанието се провежда в Монца всяка година, с изключение на 1980 г., когато беше на Автодромо Интернационале Енцо и Дино Ферари в Имола. През последните години Формула 1 добави втори италиански кръг в Имола, известен като Голямата награда на Емилия Романя.

Трасе и характеристики

Текущото трасе е с дължина 5.8 км и включва серия от прави участъци и няколко тесни шикани. Трасето има само 11 завоя, в резултат на което пилотите прекарват около 77% от времето на обиколката и 80% от разстоянието на обиколката с пълна газ. Само трасето на Голямата награда на Саудитска Арабия в Джеда има по-голям процент време с пълна газ – 82%.

Автомобилите са настроени за ниска аеродинамична сила, за да максимизират максималните си скорости. Това ги прави по-зависими от механичното сцепление на гумите за осигуряване на захват в завоите. Пирели е номинирала най-меката комбинация от гуми C3, C4 и C5 за състезанието.

Новини за времето и пилотите

Времето в Монца по това време на годината обикновено е горещо, което е добре, защото дългите прави участъци могат да охладят гумите при по-меки условия. Прогнозата предвижда слънчево време и максимални температури над 32 градуса по Целзий както за квалификацията в събота, така и за състезанието в неделя.

Има някои нови пилоти, които трябва да се отбележат. Уилямс замени Логан Сарджънт с Франко Колапинто за останалата част от сезона. Колапинто, бивш пилот от Формула 2, е част от академията за пилоти на Уилямс от 2023 г. и вече е карал за отбора по време на тренировъчна сесия на Голямата награда на Великобритания през 2024 г.

Текуща класация

В момента Макс Верстапен от Ред Бул Рейсинг води шампионата на пилотите с 296 точки. Ландо Норис от Макларън е втори с 225 точки, а Шарл Льоклер от Ферари е трети с 192 точки. В шампионата на конструкторите, Ред Бул води с 434 точки, следван от Макларън с 404 точки и Ферари с 370 точки. Миналогодишният победител в Монца беше Верстапен, каращ за Ред Бул.

Последвайте Myve в Google Новини за още актуални публикации!

Myve google news
Споделете статията в: