известия
съобщения
АвтоБОТ
myve logo Промоции Локация

Топ 5 ежедневни нарушения на пътя, които трябва да бъдат спрени

Топ 5 ежедневни нарушения на пътя, които трябва да бъдат спрени

Използване на обезопасителния колан от всички пътници

Постепенното въвеждане на задължителното поставяне на обезопасителните колани в автомобилите определено даде положителен ефект. След като бе въведено и задължението всички пътуващи в колата да бъдат с обезопасителен колан, включително и седящите на втори, респ. в някои автомобили и трети ред пътници, това все още не се спазва!

Въпреки, че в Правилника за движение по пътищата (Чл. 182. (2.)) е казано: „Пътниците са длъжни да използват обезопасителните колани, монтирани в автомобила“. Освен това подобен текст е разписан втори път и в Закона за движение от пътищата (ЗДвП). Глобите, които се предвиждат са 50 лв. за водач и за всеки пътник, който се вози без поставен колан. (Чл. 183., (4), 7. и Чл. 184., (4) от ЗДвП) Рисковете за живота и здравето при настъпване на произшествие съвсем не са за пренебрегване. Научете или си припомнете всичко, което трябва да знаете за предпазните колани.

Неспазване на дистанция

Честа причина както за леки, така и за тежки пътни инциденти е неспазването на дистанция, която да позволява ограничаване на скоростта или спиране при възникнала необходимост. Правилникът за движение по пътищата точно и ясно обяснява какво трябва да бъде разстоянието между движещи се превозни средства:

Чл. 75. (1) Водачът в зависимост от скоростта на движение, от...

Проверете за глоби от КАТ ТУК

Прочетете цялата статия на следния линк:   https://avto-moto.bg