известия
съобщения
АвтоБОТ
myve logo Промоции Локация

Електромобили от Китай завладяват Европа

 Електромобили от Китай завладяват Европа

20% електромобилите в Европа са "Made in China"

Пазарът на електромобили в Европа се развива с шеметна скорост. Според данни на JATO Dynamics, през февруари 2024 г. всеки пети продаден електромобил на Стария континент е произведен в Китай.

Ръст на китайските електромобили:

Регистрациите на нови автомобили в Европа, произведени в Китай, бележат най-голям ръст на годишна база (+43%) за януари и февруари. Само през февруари увеличението е 45%.

В сравнение, регистрациите на произведени в Германия и Испания коли – втори и трети в подреждането – се отчитат с ръст от едва 6% през втория месец на годината.

Електрификация:

Ръстът е още по-впечатляващ, ако се фокусираме само върху изцяло електрическите автомобили. Голяма част от китайските коли, продадени в Европа през февруари, са били именно електрически.

Фактори за ръста:

Според JATO Dynamics, този ръст се дължи на няколко фактора:

  • Ускорен внос от китайски производители: Някои китайски компании са ускорили вноса на електромобили в Европа.
  • Повишено търсене: Електромобилите стават все по-търсени в Европа, а китайските модели предлагат добро съотношение цена-качество.
  • Разширяване на пазара: Китайски марки като MG, част от гиганта SAIC, разширяват своето присъствие на европейския пазар, предлагайки все повече атрактивни модели.

Бъдещето:

Очаква се ръстът на китайските електромобили в Европа да продължи, макар и с по-бавни темпове. Повишените мита, които ЕС може да наложи, биха могли да забавят растежа, но е възможно да стимулират и по-бързи доставки от страна на китайските производители.

Китайските електромобили се превръщат в значима сила на пазара в Европа. Те предлагат конкурентни цени и разширяващ се асортимент от модели, което ги прави привлекателни за много купувачи. Ръстът им може да се забави поради евентуални мита, но е ясно, че те ще играят все по-важна роля на пазара на електромобили в Европа в бъдеще.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News