известия
съобщения
АвтоБОТ
myve logo Промоции Локация

2026 Chevrolet Corvette Zora: новият хибриден флагман на C8

Екип MyVe
Екип MyVe
19:54 | 11.09.2024
Време за четене: 02:57 мин.
2026 Chevrolet Corvette Zora: новият хибриден флагман на C8

Chevrolet Corvette Zora: Новият хибриден флагман

Ако сте смятали, че 2025 Corvette ZR1 с 1064 к.с. е върхът на производителността за C8-поколението на Corvette, ще се изненадате. Chevy планира да изведе спортния автомобил на Америка в хиперкар територия с нов хибриден флагман, вероятно наречен Zora, търговска марка, която General Motors усилено защитава.

Въпреки че камуфлажираните прототипи приличат на наскоро представения ZR1, няколко улики сочат, че това е Zora. Най-големият признак е жълтото стикерче на задния прозорец, изискване в някои страни за тестване на електрифицирани превозни средства.

Разлики между ZR1 и Zora

Друга разлика е липсващото разделено задно стъкло на ZR1. Най-новите прототипи предлагат стандартния дизайн на C8. Тези странно изглеждащи изпускателни тръби са временни заглушители, монтирани, за да гарантират, че прототипите отговарят на изискванията за шум на Nürburgring. Очакват се и други промени в дизайна, включително потенциално нов аеродинамичен пакет.

Силова установка на Zora

Според слуховете, Zora ще комбинира средно монтирания двоен турбокомпресор 5.5-литров V-8 на ZR1 с предно монтирания електромотор от Corvette E-Ray. Батерията на E-Ray с капацитет 1.9 kWh, монтирана в централния тунел и тежаща около 45 кг, също ще бъде поставена в Zora.

Възможностите на Zora

Електромоторът в E-Ray е с мощност 160 к.с., а в Zora може да доведе до обща мощност около 1200 к.с., като осигурява допълнително сцепление и помага за общата ефективност. Като се има предвид, че E-Ray с общо 655 к.с. ускорява до 100 км/ч за 2.5 секунди, Zora може да намали времето до около 2 секунди.

Дата на пускане

Времето за пускане на Zora е несигурно. Очаква се дебют през следващата година, което означава, че автомобилът може да бъде модел за 2026 г. в САЩ, въпреки че може да бъде отложен до 2027 г.

Зора Аркус-Дунтов и Corvette

Името Zora идва от инженер на Chevy, Зора Аркус-Дунтов, който често е наричан "бащата на Corvette". Той е известен с това, че през 1955 г. поставя V-8 двигател в оригиналния автомобил. Аркус-Дунтов е бил голям фен на моторните спортове и е работил по програмата Grand Sport, която е довела до състезанията на C2-поколението на Corvette.

Последвайте Myve в Google Новини за още актуални публикации!

Myve google news
Споделете статията в: