известия
съобщения
АвтоБОТ
myve logo Промоции Локация

1934 Bugatti Type 59 Sports печели Best of Show на Pebble Beach Concours 2024

Екип MyVe
Екип MyVe
21:35 | 19.08.2024
Време за четене: 03:45 мин.
1934 Bugatti Type 59 Sports печели Best of Show на Pebble Beach Concours 2024

Невъзстановен Bugatti Type 59 Sports от 1934 г. печели Best of Show на Pebble Beach Concours d'Elegance 2024

Невъзстановен Bugatti Type 59 Sports от 1934 г. бе избран за Best of Show на Pebble Beach Concours d'Elegance 2024, който се проведе в неделя и закри тазгодишната Monterey Car Week. Това е първият път, когато на наградите се дава най-високото отличие на запазен автомобил. Също така, за първи път победителят е собственик от чужбина - швейцарецът Фриц Буркард, собственик на The Pearl Collection.

Исторически Bugatti с уникална история

Type 59 Sports, носещ шаси номер 57428, е един от най-значимите и оригинални състезателни автомобили на Bugatti. Автомобилът е спечелил множество състезания и пол позиции. Важен фактор за съдиите е състоянието на автомобила, което остава почти непроменено от времето, когато е бил собственост на крал Леополд III от Белгия, който го придобива през 1938 г. Изтърканата кожа, следите по волана и грубата боя са белези от години състезания.

Производство и модификации

Откритият двуместен автомобил е произведен през 1934 г. като Type 59 Sports с шаси Type 57 и оригинално синя боя. По-късно получава персонализирано шаси за следващата серия от Гран При състезания, където е управляван от фабричните пилоти на Bugatti, включително легендите Рене Дрейфус, Робер Беноа и Жан Пиер Вимил.

Трансформация в спортен автомобил

След 1935 г., Еторе Бугати решава да се оттегли от Гран При състезанията и продава колекцията на компанията от Type 59 Sports. Въпреки това, шаси номер 57428 е преобразувано в спортен автомобил, което Bugatti не е направил с друг състезателен автомобил. Процесът включва промяна на някои части от каросерията, включително инсталирането на калници, първоначално предназначени за мотоциклети. Инженерите също премахват компресора и интегрират нов резервоар за масло с двупомпена смазка и инсталират четиристепенна суха картерна трансмисия с централно превключване.

Собственост и съхранение

Като спортен автомобил, шаси номер 57428 продължава да се състезава, докато в края на сезон 1937 г. крал Леополд III от Белгия не изразява желание да го закупи. Автомобилът е пребоядисан в черно, като част от оригиналната синя боя все още е видима в различни изтърквания. Крал Леополд III успява да запази автомобила по време на Втората световна война и след абдикацията си през 1951 г. Продава го на белгийски колекционер през 1967 г., след което автомобилът сменя няколко собственика, всеки от които решава да го запази в оригинален вид. Буркард вероятно е придобил автомобила на аукцион през 2020 г.

Общо 10 Bugatti автомобили са печелили наградата Best of Show на Pebble Beach, което поставя Bugatti наравно с Mercedes-Benz по брой спечелени награди.

Последвайте Myve в Google Новини за още актуални публикации!

Myve google news
Споделете статията в: